Dr. Bereczki Árpád szemészeti lézerközpont | 9021 Győr, Árpád u. 21.
Telefon: +36-96/528-098 | Mobil: +36-20/55-61-351 | E-mail:
Magyar  Deutsch

Aktualitások

A napszemüveg nemcsak öltöztet

2010.04.27.

A napszemüveg napjainkban már nem csupán divathóbort, hanem létfontosságú kiegészítő, ugyanis megvédi szemünket a nap ultraibolya sugárzásától.

 

A teljes táblázat megtekintéséhez mozgassa a táblázatot vizszintesen jobbra/balra.
 
   

Hamarosan itt a nyár, az erős napsütés


A jó napszemüveg nem csak öltöztet

 

A napszemüveg napjainkban már nem csupán divathóbort, hanem létfontosságú kiegészítő, ugyanis megvédi szemünket a nap ultraibolya sugárzásától. A legújabb kutatások szerint az ózonréteg kimerülésével évente körülbelül 36.000-rel több a kialakuló szembetegségek száma. Az UV- sugárzás hatására a szaruhártyán gyulladás, a szemlencsén szürke hályog, az ideghártyán pedig visszafordíthatatlan károsodás alakulhat ki.

A napszemüveg öltözetünk hatásos kiegészítője is. Az összes divatház saját kollekcióval rendelkezik, mi több, még stílust is teremthetünk vele. Elég csak John Lennon kerek, Tom Cruise Top Gunban használt pilótafazonjára, vagy Paris Hilton hatalmas, hetvenes éveket idéző napszemüvegéra gondolni.

 Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a vásárláskor?

 A LENCSE
Az a legfontosabb, hogy maradéktalanul betöltse funkcióját, védje szemünket a káros UV-A és UV-B – sugaraktól. Ez csak azon embereknél kevésbé lényeges szempont, akik műlencse beültetésen estek át, mert a mai korszerű implantátumok, már ezen szűrőkkel ellátottak. Természetesen a fénytől nekik is érdemes védekezni.


A lencsék színét általában egyéni ízlés alapján választja ki a vevő, nem árt azonban tudni, hogy a szürke és szürkészöld színűek adják vissza hűen a természet színeit, ellentétben a barnával, amely azonban kontrasztfokozó hatású.


Az antireflexréteggel némely lencse belső felülete van ellátva. Mint neve is sugallja, a fény zavaró szóródását küszöböli ki, ezáltal kontrasztosabbá teszi a képet. Van, aki enélkül képtelen megszokni a napszemüveg viselését.

A polárszűrős szemüveglencsék speciális típusuak, melyek a visszaverődő, vakító fények kioltásával biztosítanak tökéletes látást viselőjüknek. Különösen vízparton tartózkodóknak, síelőknek, sofőröknek ajánlott, mert a vízfelület, a hő, a vizes út vagy a motorháztető csillogását, káprázását szünteti meg. Ezen helyzetekben, ilyen viselése sokat könnyít látásunkon a hagyományos napszemüvegekhez képest. Gyakran hordott napszemüvegnél ez nagyon fontos szempont lehet.

 A FÉNYELNYELÉS
A hegységekre, illetve a kifejezetten a tengerpartra tervezett napszemüvegeket nem ajánlott a mindennapi életben hordani magas fényelnyelésük miatt.

Fényre sötétedő lencsék a fényviszonyokra érzékenyen reagálnak, melyeket dioptriás változatban is elkészíthetünk szürke vagy barna színben. Ezek a fotokromatikus lencsék az UV- sugárzás függvényében sötétednek illetve világosodnak, ideális árnyalatot biztosítva viselőjüknek természetes közegben. Megfelelő körülmények között 11-83%-ig változtathatják sötétségüket. Ezeknél a típusoknál az autóban, volán mögött ülve, ahol nincs UV- sugárzás, ez a hatás elmaradhat. Az újabb generációs lencsék már a gépkocsikban is képesek reagálni a fény változásaira.A KERET, STÍLUS
A keret legyen könnyű, kizárólag három ponton támaszkodjon, a füleinknél illetve orrunknál. A napszemüveg felső íve vagy takarja el szemöldökünket, vagy kövesse a vonalát. A széles szárú darabok megakadályozzák az oldalról jövő fény szembe jutását, de holt teret is képeznek, mely által a periférikus látásunk zavart szenved.

A szemüveg stílusa igazodjon öltözékünkhöz. Például egy sportos fazonú szemüveg az elegáns megjelenéshez, nem passzol igazán. Magyarországon nagyon visszafogottak a vásárlók, itthon szinte még a konzervatív napszemüvegek mögé bújunk, uniformizálódunk. Külföldön a napszemüveg sokkal inkább hangsúlyos, szinte az egyediségre törekszenek vele, több az extrém fazon, sokan hordanak színes, feltűnő kereteket. Ne féljünk egyediek lenni, ne féljünk a tömegből egy különleges kerettel kitűnni.

 A GYERMEKEK
Nem feledkezhetünk meg a gyermekeink szemének védelméről sem, esetükben még fokozottabban fontos a minőség szem előtt tartása.


AZ ÁR
Minden esetben óvakodjunk a túl olcsó portéka megvásárlásától, mert a megfelelő szűrőréteg nélküli szemüveg használata esetén károsodhat a szemünk, a látásunk. A sötét lencse hatására kitágul pupillánk és rajta keresztül akadálytalanul, hatolhatnak szemünkbe a káros sugarak. Minden rétegnek megvan a maga funkciója. Sajnos ezek plusz pénzbe kerülnek. Manapság az UV szűrés csak a minimum követelmény egy szemüveg esetében. A különbség csak felpróbálva érzékelhető, például csillogó felületekre nézve. Vannak, akik a sima lencséket nem tudják megszokni, és ezért képtelenek napszemüveget hordani. Ilyenkor érdemes kipróbálni a védőréteggel ellátott lencséket, ez orvosolhatja problémájukat.

A legtöbb segítséget a szaküzletben dolgozó szakemberektől kaphatjuk, ahol garantáltan az európai szabványnak megfelelő, megbízható termékhez juthatunk. Az optikus méretre állítja a szárhosszúságot és a szakszerű tanácsokon kívül tájékoztat minket az adott típusra vonatkozó jótállásról, garanciáról.

 Ne tegye soha!

Sohase használja napszemüvegét szürkületi vagy éjszakai vezetéskor! Ne használja mesterséges fényforrások, például kvarclámpákkal, UV lámpákkal szembeni védelemre, mert ezekhez speciális szemüveg szükséges! Közvetlen napfénybe szemüveggel sem szabad nézni!

 Az európai termékek előnye

Az amerikai szabvány (ANSI Z80.3) és az ausztrál szabvány (AS/NZS 1067) kissé eltér az európaitól (EN 1836), Vásárláskor a garancia miatt a minőségi termékek esetében érdemes az európai termékeket keresni. Az európai szabványok értelmezése a szárak belsején van feltüntetve.


Letölthető dokumentumok:

Dr. Bereczki Árpád szemészeti lézerközpont
9021 Győr, Árpád u. 21. | Telefon: +36-96/528-098 | Mobil: +36-20/55-61-351 | E-mail: