Dr. Bereczki Árpád szemészeti lézerközpont | 9021 Győr, Árpád u. 21.
Telefon: +36-96/528-098 | Mobil: +36-20/55-61-351 | E-mail:
Magyar  Deutsch

Macula lyuk

A macula lyuk kialakulásának oka pontosan nem ismert, bár vannak olyan szemészeti betegségek melyekhez gyakrabban társul (trauma, rövidlátás, gyulladás). Az esetek többségében 70 éves vagy idősebb betegekben lehet megfigyelni. A lyuk kialakulását megelőzheti a fovea (éleslátás helye) cystikus (hólyagos) degeneratiója, időskori elvékonyodása.

 Melyek a macula lyuk tünetei?

A macula lyuk homályos látás valamint torzlátás formájában jelentkezik, mely végül a centrális látás nagyfokú csökkenését okozza, az olvasó képesség jelentősen megromlik


Hogyan állítjuk fel a diagnózist?
Klinikánkon a szemész macula lyuk gyanúja esetében meghatározza a látásélességet távolra, valamint közelre. Pupillatágítást követően megvizsgálja a szemfeneket. Csíkpróba segítségével meghatározza a kialakult macula lyuk stádiumát, fotó dokumentáció történik és optikai koherencia tomográfiás vizsgálat (OCT) vizsgálatot végez

 

 

 

Milyen terápiás lehetőségek állnak a szemorvos rendelkezésére?

Jelenleg a gyógyítás egyetlen lehetséges eszköze a műtét, melynek során az üvegtesti gél eltávolítását követően egy speciális festék segítségével a makulalyuk kialakulásában szerepet játszó belső ideghártya határhártya megfestése következik. A festést követően ez a hártya csipesszel levonható. A műtét végén az üvegtesti teret steril gázzal, illetve bizonyos esetekben szilikon olajjal töltjük fel, mely tamponálás a makulalyuk záródásához szükséges.


A műtétet követő korai posztoperatív szakban pozícionálás szükséges: a beteg hason fekszik, vagy előrehajtott fejjel, lefelé néző pozícióban tartózkodik minden órában kb. negyven percet. Így az üvegtesti térbe implantált gáz, vagy szilikon olaj a lyuknak megfelelő területet nyomja.

 

 

 

 


Gáz beültetését követően annak felszívódásáig repülőút nem ajánlott. A légnyomáscsökkenés miatt ugyanis a szemben levő gáz kitágul, óriási fájdalommal kísért hatalmas szembelnyomást okoz visszafordíthatatlan látóidegrost károsodással. A szilikon olaj beültetés esetén ennek eltávolítására a későbbiekben újabb műtétre van szükség.


A Klinikánkon végzett műtétek sikeressége nemzetközi összehasonlításban is megállja helyét, a műtétet követően a macula lyuk záródása és a látásélesség javulása több mint 90%-ban bekövetkezik. A látás műtéttel elérhető javulása jobb azokban az esetekben, amikor a panaszok kialakulását követően rövid időn belül megtörténik a beavatkozás.

Dr. Bereczki Árpád szemészeti lézerközpont
9021 Győr, Árpád u. 21. | Telefon: +36-96/528-098 | Mobil: +36-20/55-61-351 | E-mail: