Dr. Bereczki Árpád szemészeti lézerközpont | 9021 Győr, Árpád u. 21.
Telefon: +36-96/528-098 | Mobil: +36-20/55-61-351 | E-mail:
Magyar  Deutsch

Olvasószemüveg elhagyása

A refraktív sebészet a szem dioptriahibájának helyreállítását jelenti sebészi módszerekkel. Ezen beavatkozások célja mindig a szemüveg elhagyása. A szem dioptriájának megváltoztatása több évtizedes törekvése a szemsebészetnek.
A legújabb kutatási eredmények már lehetővé teszik, hogy a szem öregedéséből következő olvasási nehézség, az ún. öregszeműség is kezelhetővé vált. Ezáltal nincs már szükség közeli olvasószemüvegre sem. Ez érinti a 40- 45 év felettiek jó részét, hiszen a szem belsejében a lencse öregedése, mindenkinél bekövetkezik, és előbb utóbb szükségessé válik az olvasószemüveg használata.

 

Az olvasó szemüveg elhagyásának ma már több módszere létezik:

 

1. A legelterjedtebb módszer során a domináns szemet lézerrel korrigálják távolra, a nem domináns szemet pedig közelre. Ez az ún. monovision. Ennek különböző formái ismertek mint például a micromonovision vagy Custom Q. Ezek, lényegében hasonló eljárások, csak a mögöttük levő technológia más. Én magam is hasonló fénytöréssel rendelkezem.

 

2. Egy másik eljárás a szem belsejében cseréli ki az “idősödő” saját lencsét egy műlencse implantátumra.

 

3.Egy másik eljárás során, a “KAMRA- inlay”-t a szem felszínén lézer segítségével helyezik el, ami egy filmszerű látásjavító gyűrű.

 

A lézer kezelések:

 

A lézer kezelések részletes leírását a lézeres szemműtét menüpontban találja meg. Azonban fontos megjegyezni, hogy a WaveLight technológia egy olyan lehetőséggel rendelkezik -Custom Q- melynek segítségével szélesebb fókuszmélységet tudunk biztosítani és ez által nagyobb olvasószemüveg függetlenséget is.

 

A szem belsejébe helyezendő műlencse implantátumok: 

 

Napjainkban már a szaruhártya excimer lézeres átalakítása mellett a szemlencse kicserélése is megoldása lehet a dioptria eltüntetésének. A monofokális implantátumok mellett már léteznek multifokálisak is.

 

További implantátumok:

 

A refraktív sebészet a szem dioptriahibájának helyreállítását jelenti sebészi módszerekkel. Ezen beavatkozások célja mindig a szemüveg elhagyása. A szem dioptriájának megváltoztatása több évtizedes törekvése a szemsebészetnek. Napjainkban már a szaruhártya excimer lézeres átalakítása mellett a szemlencse kicserélése is egyre terjedőben lévő megoldása lehet a dioptria eltüntetésének.

 

A LEGNAGYOBB SZABADSÁGOT ADJA


A multifokális műlencse tervezése egyedülálló: a látást minden távolságra – közelre, távolra és a kettő közötti átmeneti távolságra egyaránt – javítja, és ezáltal az eddigi elérhető legnagyobb szabadságot biztosítja a betegeknek, akik így a műtét után dioptriás szemüveg nélkül is jól láthatnak.

 

A MŰTÉTI technika ugyanaz, mint a szürkehályog eltávolításnál
A műtéti technika gyakorlatilag a szürkehályog-eltávolítással azonos, tehát rutinműtét egy gyakorlott operatőrnek. A szürkehályog műtét az egyik legbiztonságosabb, leghatékonyabb és leggyakrabban végzett sebészeti beavatkozás a világon. Ez egy ambulánsan végezhető, kb. 10-15 perces beavatkozás, amely után 2-3 nap elteltével a beteg akár vezethet és munkába is állhat. Lásd a szürkehályog eltávolításnál!

 

ELŐNYE


Nem szükséges szemüveg sem közelre, sem távolra.
Az implantációt követően szürkehályog már sohasem fog kialakulni .
A meglevő szürke hályogot véglegesen eltávolítja, és a szűkzugú zöld hályogos betegek anatómiai helyzetét is javítja.

 

KINEK AJÁNLJUK?


Szürkehályogosoknak
Azoknak a 40 év felettieknek akik a közeli olvasószemüvegüktől szeretnének megszabadulni. Ez az öregedő szem amely közelre, (kb 40 cm) már nem tud fókuszálni.
Ha a látásjavító lézerkezelésre alkalmatlan a szeme.

 

KI ALKALMAS?


Kinek mikor alkalmas a szeme ezen implantációra?
Ha csak dioptriahibája van, vagy szürkehályogja, a szeme egyébként egészséges.
Ha még nem volt szürkehályog műtétje, ha nincsenek súlyos egészségügyi problémái.
Akkor is alkalmas, ha fiatal korában átesett lézeres dioptriakorrekciós kezelésen (PRK, LASIK)
aki eltud fogadni egy átlagos jó látást szemüveg nélkül
 
HÁTRÁNYA


Mint minden helyzetben, azonban itt is kell némi kompromisszumra számítani:
Esti vezetésnél ritkán előfordulhat fényudvar vagy káprázás. Ez akkor fordulhat elő ha a pupilla tágabb az átlagosnál. A legtöbb beteg ezt a kompromisszumot elfogadhatónak tartja, de mindenképp beszélje meg ezt a kérdést orvosainkkal, akik jártasak ezen lencse beültetésében. Klinikánkon infravörös fénnyel tudjuk mérni a sötétben lévő pupilla méretét is.

Az implantátumokat csak fél dioptriánként gyártják, ezért a műtétet követően a legrosszabb esetben -0,5 - +0,5 dioptria maradhat (ezt a páciens nem éli meg a látásában.)
Ha hegesen gyógyul a seb, vagy eredendően műtét előtt volt cylinderes dioptriahibája, kb. fél év múlva szükség lehet egy lézerkezelésre, amivel tökéletesíteni lehet a látását.
Ilyen lencseimplantátum olvasható például a www.acrysofrestor.hu honlapon.

 

 

 


1 "KAMRA inlay" egy speciális filmszerű implantátum az olvasószemüveg (öregszeműség) kezelésére:

A klinikánk az országban elsőként képes ezen módszer elvégzésére , ami az olvasószemüveg elhagyását lehetővé tévő korrekció.
Ezáltal akiknek életük során soha nem kellett szemüveget viselni, azoknak sem kell már a szemüvegesek életét, annak kellemetlenségeit megszoknia.

A világ csúcstechnikáját alkalmazó nyugati országokban 2005 óta alkalmazzák ezt az eljárást az öregszeműség kezelésére. Ez idő alatt Európában 6000 ilyen kezelés történt. Az eredmények annyira meggyőzőek, hogy a látásjavító kezelések körét ki kellett e rendkívüli megoldással egészítenünk.

A többi öregszeműség kezelésére alkalmazott eddigi technikával szemben a KAMRA inlay előnyei:
- kitűnő látásminőség optika torzítások nélkül
- korlátozásmentes sztereolátás
- kitűnő látásélesség távolra, ami rövidlátás esetén még javul is.
- nem kell a szem belsejében eszközökkel manipulálni

A későbbiekben bármifajta igény esetén az implantátum minden további nélkül eltávolítható.


A KAMRA Inlay.

A KAMRA-inlay egy speciális felszíni implantátum , egy leheletvékony ( 0,005mm ) gyűrű, melynek átmérője 3,8 mm. Egy központi nyílás található rajta melynek átmérője 1,6 mm. Speciális anyagból készül, mely már több évtizede a szembe ültethető implantátumok alapanyagául is szolgál. 8000 db kis furat található rajta, ami a szaruhártya keringési rendszerének működését szolgálja.

A KAMRA működési elve:

A sztenopikus lyuk elvén működik , hasonlóan mint a fényképezőgépek. Így az olvasáshoz szükséges dioptriát is képes kiegyenlíteni. Ezáltal távolra is és közelre is jó látásélességet biztosít.

A KAMRA mindenki számára alkalmazható, aki öregszeműség miatt olvasószemüveg hordására kényszerül. Minden egyéb látásjavító kezeléssel kombinálható:

Alkalmazható:

- Öregszeműség (Presbiópia) kezelésére (akinek fiatalon nem kellett szemüveg)
- Öregszeműség kezelése LASIK-kal kombinálva (akinek kell távolra is szemüveg)
- Öregszeműség kezelése korábbi monofokális implantátum beültetése után
- Öregszeműség kezelése egy lencsebeültetéssel kombinálva (szürkehályog kezelés után)


A kezelés menete
:

A KAMRA inlay beültetése ambulánsan történik, érzéstelenítésre szemcseppeket használunk. A speciális FEMTOsekundum lézerrel egy kis nyílást készítenek a szaruhártyán 200 mikron mélységben. Behelyezzük a KAMRA inlay-t. A nyílás magát önállóan lezárja és megakadályozza az implantátum elcsúszását.
A beavatkozás kb. 5 percig tart, és teljesen fájdalommentes.

Közvetlenül a beültetés után kicsit még homályos a látás, de pár óra múlva már a távoli látás helyreáll. A közeli látás pár nap alatt alakul ki.
 

 

 

Dr. Bereczki Árpád szemészeti lézerközpont
9021 Győr, Árpád u. 21. | Telefon: +36-96/528-098 | Mobil: +36-20/55-61-351 | E-mail: