A szem sérülései

A szemgolyó exponált helyzete miatt rendkívül gyakran, a legváltozatosabb módon, a legkülönfélébb tevékenységek során, a legkülönbözőbb idegentestek által sérülhet.

Az elsősegélyt nyújtó, nem szakorvos legfontosabb tudnivalói:

Tompa sérülések (contusio bulbi)

Hivatkozás másolása

A klinikai kép rendkívül változatos, traumás eltérések lehetnek a szemhéjak felszínes sérülésétől hátrafelé haladva a nervus opticus károsodásáig, a szemgolyó megrepedéséig.

Látásromlás, látótérkiesés, mozgáskorlátozottság, a szemgolyó előredülledése (protrusio), fájdalom, szemhéjban vérömleny (haematoma), a bőr rétegiben levő levegő (subcutan emphysaemia), a kötőhártyában ill. alatta vérzés (subconjunctivalis suffusio), szaruhártya sérülés lehetséges. Az elülső csarnok sekély, esetleg egyenetlen mélységű lehet, tartalmazhat vért (hyphaema), gyakori a traumás mydriasis, ritkább az iris leszakadása a gyökéről (iridodialysis). A szem mozgásakor jelentkező iris vagy lencse "remegés" (irido-, phacodonesis) a lencse subluxatiojára, esetleg luxatiojára utal. Az ütés következtében elszürkülhet a lencse, a pupilla területe szürkés-fehéressé válhat. A mélyebb részeken lévő traumás eltérések megítélése szakorvosi feladat. Nemcsak a gyakran hetek, hónapok, esetleg évek múlva fellépő szemnyomás-emelkedés miatt, hanem az esetleges ideghártya-leválás veszélye miatt is szükséges az alapos szakorvosi vizsgálat. 

Igen súlyos esetben az ütés következtében a szemgolyó megrepedhet (ruptura).

Contusio bulbi (szemgolyó tompa sérülése) gyanúja esetén a beteg szemosztályon történő kezelése javasolt.

Fedőkötéssel ellátva minél előbb küldjük szemészeti osztályra.

A megelőzés alapvető. Igen gyakori és nagyon súlyos sérülést okoz a pezsgődugó és a csomagrözítéshez használt gumipók.

Áthatoló szemsérülések

Hivatkozás másolása

Az áthatoló szemsérülés mindig súlyos, nemcsak azért, mert a sérülés okozta elváltozások, azok következményei súlyosak, hanem a fertőzés veszélye miatt is. Hogy egy sérülés áthatoló-e, nem mindig könnyű felismerni. Nagy sebességű, kisméretű, éles idegentest úgy hatolhat át a szem burkain, hogy a beteg észre sem veszi, a nagyvonalú vizsgáló figyelmét is elkerülheti a mikroszkópos méretű behatolási nyílás, fennáll az a veszély, hogy csak napok múlva, súlyos gyulladás (endophthalmitis) hívja fel a figyelmet az intraocularis idegentesttel járó sérülésre.

Áthatoló sebek előfordulhatnak a corneán (szaruhártya) és sclerán (ínhártya). Általában a sclera sérülések a súlyosabbak, felismerésük néha nehézségbe ütközik, szükséges lehet a suffundált, duzzadt conjunctiva feltárása a diagnózishoz (szakorvosi feladat!). A cornea áthatoló sérülésekor a csarnok sekély lehet, iris előreesés lehetséges a seben keresztül, esetleg csak a pupilla körtealakja hívja fel a figyelmet az áthatoló sérülésre.

Amennyiben az anamnézis és a szem megtekintése alapján gyanúja merül fel, fedőkötéssel ellátva azonnal szemosztályra kell szállíttatni a sérült beteget. Tilos a szemnyomás tapintása!

Égés, maródás

Hivatkozás másolása

A szem maródása, égése a legsürgősebb ellátást igénylő szemészeti kórképek közé tartozik. Savak, lúgok, mész, malter, akkumulátorsav, forró fém vagy folyadék szembe csapódása igen súlyos sérülést okozhat. A maródás azonnal nagy fájdalmat okoz és különböző mértékű látásromlást. A sérülés mértékétől függően a conjunctiva, cornea hámfosztott lehet, súlyos esetben a conjunctiva erei elzáródnak, a kötőhártya elfehéredhet (enyhébb esetben a conjunctiva vérbő). Legsúlyosabb esetben a cornea átlátszatlanná válik, "főtthalszerű". A rendkívül súlyos szövődmények megelőzése érdekében:

  • elsősegélynyújtás azonnal a baleset helyszínén
  • kimosás bőséges vízzel (nem tejjel! nem szabad keresgélni az úgymond közömbösítő szert!)
  • helyi érzéstelenítésben (Lidocain, Humacain szemcsepp) haladéktalanul el kell távolítani az idegentesteket, mész-, malterszemcséket, a kötőhártya áthajlásaiból is, kifordítva az alsó és felső szemhéjat, a kimosást így is megismételni. Ha a szem fájdalmassága ill. a blepharospasmus miatt a nem szemorvos nem tudja kifordítani a felső szemhéjat, fecskendővel menjen a felső szemhéj alá és bő vízsugarat nyomjon a felső áthajlásba.
  • A beteget - fedőkötés nélkül mentővel azonnal szemosztályra kell szállíttatni!