Betegtájékoztató

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Hivatkozás másolása

Szeretettel köszöntjük klinikánkon! Sajnos a rendkívül feszített időbeosztásunk miatt elképzelhető, hogy az Ön számára e nagyon fontos napon személyesen Önt nem tudjuk üdvözölni, s már csak a műtőben találkozunk. Szervezett csapatunk azonban gondoskodik majd arról, hogy addig a nehézségeken átsegítse. Tudjuk, hogy ilyenkor mindenkiben nagy a feszültség, a szorongás és persze sok a kérdés is. Ezért szeretnénk, ha elolvasná ezt a rövid tájékoztatót, amely további segítséget nyújthat a kezelésében.

Nálunk az “Egynapos sebészeti” tevékenység fő célja, hogy a legmodernebb műtéti technikával és személyre szabott szakápolással, pár órás klinikánkon tartózkodással mielőbbi gyógyulásához segítsük hozzá. A műtét napján kérjük, hogy klinikánkra a megadott időre, a steril műtét szabályainak megfelelően frissen, alaposan tisztálkodva érkezzen. Körülbelül 2-3 órát fog eltölteni nálunk a hazaindulásig. A műtét után egyedül nem szabad közlekedni, így kérjük Önt, hogy feltétlenül kísérővel érkezzen a műtétre!

A műtét előtti teendők

Hivatkozás másolása

A műtét előtt nem kell semmit csepegtetni a szemébe. Természetesen, ha zöldhályoggal kezelt, akkor a szemcseppjeit a megszokottak szerint kell használnia, azt a műtét miatt orvosi utasítás ellenére ne hagyja el. Ha Ön rendszeresen Xalatant, Xalacomot, Travatant vagy Duotravot használ, akkor kérem szóljon külön, mert rövid időre cseppet kell váltanunk a műtét után. Ha Ön rendszeresen véralvadásgátló gyógyszert szed, azt a mai modern műtéti technika mellett nem szükséges leállítani, viszont kérjük azért, hogy jelezze ezt Nekünk. Amennyiben rendszeresen valamilyen gyógyszert szed, úgy azt a műtét napján rendeltetésszerűen be kell venni. Műtéteink, amennyiben a kezelőorvosával ezt máshogy nem beszélte meg, cseppérzéstelenítésben történik, így a műtét napján nyugodtan igyon és egyen, semmiképp ne éhgyomorra érkezzen. A műtét fájdalmatlan, azonban nyomásérzés, manipuláció érezhető. Amennyiben kis fájdalom, kellemetlenség lépne fel a műtét alatt, úgy további érzéstelenítő cseppekkel látjuk el. Az érzéstelenítés, a pupillatágítás és a szem fertőtlenítése kb. 30 percet vesz igénybe.

Sokszor felmerül a kérdés: meddig fog tartani a műtét? Nos, ezt részben az operatőr gyakorlata, részben az Ön szemének az állapota szabja meg, ezért ez változó lehet. Mi mindent megteszünk azért, hogy a mi oldalunkról Önnek a legminimálisabb időt kelljen a műtőasztalon töltenie. Műtét alatt az operatőr és a páciens szóbeli kontaktusban van: felkészítjük Önt, hogy mire kell számítania, illetve mely pontot kell figyelnie. Fejét légáteresztő takaróval fedjük le, szemét szemhéjterpesszel tágra nyitjuk, hogy ne tudjon pislogni. Az Ön egyetlen feladata, hogy egyenesen fölfelé a fénybe nézzen oda, ahova a kezelőorvosa irányítja. A műtét során szaruhártyája széli részén 2db 1 és 2mm-es nagyságú sebet készítünk. Ezeken a sebeken keresztül ultrahang segítségével törjük össze az elszürkült lencsét, majd annak eltávolítása után a kis sebeken keresztül történik a műlencse behelyezése. A műlencse a helyén kinyílik, és felveszi végleges alakját. Sebeink kicsik, önzáróak, ezért gyorsabb az Ön gyógyulása. Világszerte a szürkehályog műtétre jelenleg ez a legkorszerűbb beavatkozás. A világon létező legmodernebb gépekkel és technikai eszközökkel történik a műtét. Az operáció végén egy átlátszó kagylókötést kap a szeme elé, amely megvédi az érzéstelen szemet a sérülésektől. Ezt másnap reggel lehet levenni, és akkor kell elkezdeni a csepegtetést. 

A műtét utáni teendők

Hivatkozás másolása

A műtétet követő első naptól kezdve szemcseppet kell cseppenteni az operált szembe. Amennyiben orvosa másképp nem rendelkezik, úgy: gyulladáscsökkentő és antibiotikum szemcsepp kombinációját (általában Tobradex) naponta 5x1 cseppet egy hétig, majd a második héttől kezdve naponta 3x1 cseppet, valamint szemnyomás csökkentő szemcseppet (általában Azopt) 2x1 cseppet, de csak az első héten. Fontos, hogy a szemcseppek használata közt minimum 15 perc elteljen, így nem mossa ki az egyik hatóanyag a másikat a szemből.

A műtét teljes gyógyulási ideje 6 hét. Műtét után betegeink a megszokott tevékenységeiket már a műtétet követő napon folytathatják. Fontos tartózkodni az operált szem dörzsölésétől, nehogy  por, piszok kerüljön bele, valamint figyelni kell arra is, hogy minimum 1 hónapig víz (folyadék) nem érheti a szemet. Kérjük Önöket, hogy uszodába, meleg fürdőkbe most ne menjenek! A gyógyulás érdekében tartózkodni kell a nagyobb súlyok (max. 10 kg) emelésétől is.

A műtétet követően a látása egy ideig még ingadozhat, ez egy teljesen természetes folyamat. Fontos, hogy az egyfókuszú szemlencsék után olvasószemüvegre biztosan szüksége lesz. Szemüveget viszont csak a 6. hét után érdemes felíratni, a teljes gyógyulást követően, addig egy átmeneti szemüveggel érdemes megoldani az olvasást. 6 hét után már élete végéig azonos dioptriája lesz az operált szemnek. A multifokális lencsék esetén célunk, hogy Önnek többet ne kelljen szemüveget viselnie. Ebben az esetben ne tegyen fel olvasószemüveget műtét után, hanem pár nap múlva kezdje el az olvasást gyakorlását az operált szemükkel. Ha szemüveget teszünk fel, nem fog működni a lencse tökéletesen. Fontos még tudni, hogy ez a speciális lencse egyeseknél már másnap tökéletesen működik, míg néhányan nehezen, hónapok alatt tudják csak begyakorolni vele a tökéletes látást (ez a mi gyakorlatunkban kb. 100-ból 2 pácienst érint). Őket türelemre intjük fél, akár egy évre is.

A műtétet követő napon orvosa kontrollálja az operált szemét a megbeszélt időpontban, és további időpontot egyeztet Önnel a későbbi kontrollvizsgálatokra. 

Lehetséges szövődmények

Hivatkozás másolása

Viszonylag elég gyakran a műtétet követően szúró-, idegentest érzése lehet a szemében. Ez átmeneti, egy-két napon belül magától múlik. Az operációt követően gyakrabban számolnak be a páciensek könnyezésről, ezt a panaszt nyugodtan lehet napi többszöri műkönny cseppentésével enyhíteni. Ritkán a kötőhártya érintésekor kis bevérzések keletezhetnek. Ez csupán pár napig tartó kozmetikai problémát jelent, saját magától szívódik fel. A lencsehomály mennyiségétől függően változik a felhasznált ultrahang energia mennyisége a műtét alatt. Amennyiben ez az érték magasabb, úgy az később átmenetileg borússá, homályossá teheti a szaruhártyát, így a látást is, ez azonban cseppekkel kezelhető. Nagyon ritkán a lencse eltávolítása során kis szürkehályog-darab kerülhet az üvegtestbe. Ilyenkor a lencsedarabot és az előrekerült üvegtestet egy speciális műszer segítségével eltávolítjuk, s utána történik a műlencse behelyezése. A legsúlyosabb szövődmény a gyulladás, amit a műtét utáni cseppek rendszeres és előírásszerű használatával el lehet kerülni. Szerencsére ez nagyon ritka, de ha előfordul, akkor azonnal jönni kell kontrollra! Amennyiben látása hirtelen megromlik, szeme pirossá és fájdalmassá válik, úgy haladéktalanul mutassa  meg a szemét szemorvosának. 

Amennyiben a felsoroltakon kívül maradt még megválaszolatlan kérdés Önben, úgy nyugodtan keressen meg a vizsgálatok alkalmával, vagy forduljon bizalommal kollégáinkhoz.