Diagnosztikai eszközök

Pentacam Oculyser

Hivatkozás másolása

5 vizsgáló módszer egy készülékbe sűrítve. Azáltal, hogy a szem 250 pontjáról 2 másodperc alatt 2500 felvételt készít, a következőkre alkalmas, és teremt új diagnosztikus standardot:

Szaruhártya topográfia:

 • Dioptria korrekciós lézersebészet számára lassan elengedhetetlen, mivel a lézerkezelés tervezésénél ennek adatai kerülnek be a lézerkészülékbe, és ettől válik teljesen egyénre szabottá a kezelés.
 • Keratoconus szűrésénél elengedhetetlen, mivel már nem csak a szaruhártya elülső, hanem hátsó felszínét is feltérképezi (a hagyományos cornea topographiás készülékekkel csak az elülső felszínt tudják leképezni). Nagyon korai stádiumban  képes kimutatni a keratoconus jeleit.
 • Szaruhártya sebészetének műtét utáni kontrollálására is alkalmas
 • FemtoLasik-en/LASIK-on átesett betegek időskori szürkehályog lencsetervezésénél is elengedhetetlen

Szaruhártyavastagság mérés (Pachymetria)

 • Nem csak a szaruhártya középpontjáról , de annak egészéről vastagság térképet készít.
 • Zöldhályog diagnosztizálásánál lényeges szerepe van
 • Keratoconus diagnosztizálásánál és mérésénél elengedhetetlen

3 dimenziós elülső csarnok analízis:

 • Zöldhályog diagnosztikában a csarnokzug szögének objektív mérése lehetséges
 • Szemlencse-csere előtt, illetve után a csarnokzug mérésére alkalmas

Szürkehályog analízise:

 • Objektíven mérhetővé teszi a szürkehályog erősségét is
 • Láthatóvá lehet tenni a szürkehályogot
 • Szürkehályog műtéte után a kontrollnál értékes adatok nyerhetők

Szemlencse tervezés

Hivatkozás másolása

1. Wavelight Allegro Biograph Biometer - Optikai Biometria - Szemlencsetervezés 

Az országban magánklinikánkon elsőként alkalmaztuk ezt az optikai biométert, amely infravörös fényének segítségével végez méréseket a szemben. Az eszköz kiválóan alkalmas műlencse tervezésére. A vizsgálat teljesen fájdalmatlan.

2. Alcon Ocuscan - Ultrahangos Biometria

Amennyiben szemének anatómiai elváltozásai (pl: nagyon előrehaladott szürkehályog) nem engedik meg, hogy optikai úton nyerjünk adatokat a szeméből, úgy lehetőség van az Alcon Ocuscan eszközzel ultrahang segítségével vizsgálni a szemét.

Látótér vizsgálat

Hivatkozás másolása

A computeres látótérvizsgálat egy kb. 30-35 percig tartó fájdalmatlan vizsgálat, amely során a két szemet külön vizsgálva feltérképezzük az adott szem látóterét. 

A vizsgálatot megelőzően a közeli látást kikorrigáljuk, majd az egyik szemet letakarjuk. Ezt követően a páciensnek az áltartóba kell helyezni a fejét, s a szabad, nem letakart szemével a centrumban levő fényjelzőt kell fixálnia. A vizsgálat során a gép perifériás részén elszórtan térben és időben fénypontok jelennek meg, amelyet a páciensnek egy gomb segítségével jeleznie kell, ha látja. A fénypontok mellett a gép hangjelzésekkel is próbálja zavarni a vizsgálatot. 

A vizsgálatot követően szakorvosa elemzi a gép által nyert adatokat, hogy van-e valamelyik látóterében érzékenységcsökkenése, esetleg látótérkiesése. 

A látótér vizsgálat eredményei számos betegségre utalhatnak: pl. zöldhályog, neurológiai  eltérések, endokrinológiai betegségek…stb.

Computeres szemvizsgálat

Hivatkozás másolása

A komputeres keratorefraktométer segítségével a szem egészének fénytörését vizsgáljuk, de mérhetjük külön a szaruhártya fénytörését és görbületi sugarát is. Ezzel a vizsgálóeszközzel deríthetünk fényt arra, hogy van-e szüksége a páciens szemének dioptriás korrekcióra vagy sem. 

Ultrahang vizsgálat során a szem belső anatómiai képleteit vizsgálhatjuk magas frekvenciájú hanghullámok segítségével. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, ülő testhelyzetben végezzük, s csukott szem mellett a géllel bekent vizsgálófejet a szemhéjra illesztjük. 

A vizsgálat során információt kapunk a szemgolyó képleteinek anatómiájáról vagy azoknak az eltéréseiről pl. szemlencse, üvegtest, ideghártya, esetleges idegentest vagy idegen szövetszaporulat, stb… 

Optikai koherencia tomographia (OCT)

Hivatkozás másolása

Az OCT vizsgálat a korszerű diagnosztika elengedhetetlen eszköze. A vizsgálat során az  üvegtesti térről, az ideghártya és érhártya képleteiről kapunk szinte mikroszkópikus felbontású képeket. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, gyors, s a páciens számára egyáltalán nem megterhelő.

Az OCT az ideghártyán kialakult számos betegség diagnosztizálásában nyújt segítséget:

 • Makula/éleslátás helyének betegségei pl. időskori makuladegeneráció, makulalyuk, makulaoedema, epiretinális membrán, lamelláris lyukak, vitreomakuláris trakció, stb…
 • Zöldhályog diagnosztizálása és követése
 • Cukorbetegség követése 
 • Egyéb ideghártya megbetegedések

Műszerparkunkban több eszköz áll rendelkezésünkre a szaruhártya vastagságának mérésére. Ezek a vizsgálóeszközök leggyakrabban a lézeres látásjavító műtétek előtt és után, ill. a zöldhályog diagnosztizásában és követésben nyújtanak segítséget. 

Biomikroszkópia

Hivatkozás másolása

A réslámpás vizsgálat során a szem különböző rétegeit vizsgáljuk eltérő nagyításokon keresztül. Ennek a korszerű készüléknek a működése részben a nagy fényerejű, rés alakú, egy pontból kiinduló fénynyalábon alapszik, részben pedig azon, hogy két szemmel egyidejűleg alkalmas mikroszkópikus szinten a szem anatómiájának feltérképezésére. A vizsgálat teljesen fájdalmatlan, s a bevilágított erős fénynyaláb semmilyen károsodást nem okoz a szemen. 

Szemnyomás vizsgálat

Hivatkozás másolása

1. Non-contact Tonometer

A Non-contact tonometer a szem felszínére történő ‘levegőbefúvásos módszer’ segítségével képes mérni a szembelnyomást. Előnye, hogy a vizsgálat során az eszköz nem ér a páciens szeméhez, így a vizsgálat teljesen fájdalmatlan, cseppérzéstelenítésre sincs szükség. Hátránya, hogy ez a mérési módszer pontatlan lehet, mert főleg a fiatalabb páciensek összeszorítják a szemüket, hunyorítanak vagy pislognak a levegőbefúás pillanatában, így a vizsgálatot vagy ismételni, vagy másik eszközzel ellenőrizi kell. Leggyakrabban a zöldhályog szűrésére alkalmazzuk.

2. Goldmann Applanációs Tonometer

Az applanációs tonométer szintén a szembelnyomás meghatározására szolgáló eszköz, azonban itt a mérőfejet az elérzéstelenített szaruhártyához érintjük, s a vizsgálati eredményt annak felszínéről olvassuk le biomikroszkóp segítségével. Előnye, hogy ez a módszer pontosabb, hátránya, hogy cseppérzéstelenítés szükséges az elvégzéséhez.