Koraszülöttek

Mi a retinopathia praematurorum (ROP)?

Hivatkozás másolása

A retinopathia praematurorum (ROP) koraszülöttekben kialakuló, az ideghártyát érintő betegség. Az ideghártya teljes ereződése a 40. terhességi hét végére fejeződik be. Koraszülöttekben a születéskor az ideghártyában több-kevesebb érmentes terület található. Az erezett – nem erezett periféria határán az esetek kb. 10 % -ában kóros érújdonképződés alakulhat ki. A kóros erek benőhetnek az üvegtesti térbe, ideghártya leválást okozhatnak, súlyos esetben vakság alakulhat ki.

A pontos kiváltó ok nem ismert, a legfontosabb hajlamosító tényező a koraszülöttség. Minél kisebb születési súllyal született ill. minél korábban jött világra a baba, annál valószínűbb a betegség megjelenése

Mit vizsgál a szemorvos?

Hivatkozás másolása

A szemorvos speciális szemtükörrel az ideghártya állapotát ill. erezettségét nézi. A betegségnek 1-5 stádiuma alakulhat ki a súlyosságtól függően. Az éretlenség további fokmérője, hogy a betegség mennyire közel alakult ki az éleslátás helyéhez (I-III. zóna, I. zóna a legcentrálisabb).

1-2. stádiumban még nincs kóros érképződés és a tünetek az esetek 90 %-ában spontán visszafejlődnek, ezért kezelést nem igényelnek.

A 3. stádiumban a spontán visszafejlődés kb. 25 %-ban következik be. Az ilyenkor szükséges kezelést fagyasztással (cryopexia) vagy lézerrel lehet elvégezni az ideghártya érmentes részén. Ebben a stádiumban a kezelés sürgőssé válhat, néhány napon belül el kell végezni, különben a betegség hamar tovább romolhat.

4-5. stádium: a betegség súlyos formái, részleges vagy teljes ideghártya leválás alakul ki. Általában a betegség nagyon gyenge látással vagy vaksággal végződik. A műtéti kezelés heroikus beavatkozás, 3-4 óra hosszat tarthat altatásban. A betegség természetéből adódó igen rossz látási eredmények miatt a világon mindenütt csak a szülő kifejezett kérésére végezik el a műtétet.

Hogyan történik a vizsgálat?

Hivatkozás másolása

A vizsgálathoz pupilla tágítás szükséges, mely kb. fél órát vesz igénybe, ez alatt minimum háromszor pupilla tágító cseppet adunk. Olykor a pupilla nehezebben tágul, ilyenkor hosszabb időre is szükség lehet. A szemrést érzéstelenítés után speciális terpesztővel tárjuk fel, a szemgolyót eszközzel fordítjuk a kívánt irányba. A vizsgálathoz speciális szemtükröt és lupét használunk. A csecsemőt képzett asszisztensnő tartja. A vizsgálatkor a szülő jelen lehet.

A vizsgálathoz kérjük hozzák magukkal a koraszülöttre vonatkozó orvosi iratokat, zárójelentéseket!

Miért szükséges ellenőrzésre járni?

Hivatkozás másolása

A súlyos formák kialakulása az esetek többségében az időben elvégzett fagyasztásos vagy lézer kezeléssel megelőzhető. Azért fontos a rendszeres ellenőrzés, mert a betegség javuló vagy romló tendenciája csak így ítélhető meg, így állapítható meg a kezelés optimális ideje is.

Meddig szükséges ellenőrzésre járni?

Hivatkozás másolása

Csecsemő korban az ellenőrizés addig javasolt, amíg az ideghártya teljes ereződése be nem fejeződik. A későbbiekben is fontos a rendszeres ellenőrzés gyermekszemészeti ambulancián, mert kancsalság, rövidlátás alakulhat ki. Igen nagy a jelentősége a tompa látás korai észlelésének és megfelelő kezelése. A késői szövődmények között a leggyakoribb a többnyire fiatal felnőttkorban kialakuló ideghártya leválás.