Szemlencse implantátumok

A szürkehályog műtét során az elszürkült szemlencsét eltávolítjuk, és helyére műlencsét ültetünk.

A természetes szemlencsével ellentétben a műlencse nem képes változtatni alakját, ezért típusa és optikai jellemzői határozzák azt meg, hogy a páciens a beavatkozást követően milyen látóélességgel fog látni.

Egyfókuszú (monofokális) műlencsék

Hivatkozás másolása

Az egyfókuszú műlencse választása esetén el kell döntenie, hogy a műtétet követően távolra, vagy közelre szeretne-e élesen látni. A szürkehályog műtét után az addig homályos látás megszűnik, de az egyfókuszú műlencse vagy csak a közeli, vagy csak a távoli tárgyakról fog éles képet adni.

Például, ha távollátásra kialakított műlencse beültetésre kerül sor, a műtét után az autóvezetés vagy televízió nézés során nem lesz szükség szemüvegre, de az olvasáshoz, kézimunkához már igen.

Fordított esetben, ha a közeli látáshoz kialakított műlencsét ültetnek be, olvasáshon nem lesz szükség szemüvegre, de a távoli látás élességéhez kell szemüveget, vagy kontaktlencsét használni.

Amennyiben orvosával Monovision látás kialakításában egyeztek meg, úgy Ön az egyik szemébe olyan monofokális műlencsét kap, amellyel távolra fog jól látni, míg másik szemébe olyat, ami az olvasást fogja segíteni. Ebben az esetben a műtétet követően szemüvegre már nem szüksége.

Többfókuszú (multifokális) műlencsék

Hivatkozás másolása

A műlencséknek legújabb típusánál mind a közeli, mind a távoli látás egyszerre élessé válik, még olvasószemüvegre sincs szükség.

Leginkább a multifokális (többfókuszú) szemüvegek nyújtotta komfortosabb látási élményhez hasonlítható, de nélkülözi a szemüveg viselésével járó kellemetlenségeket.

Ezeknek a műlencséknek a speciális kialakítása lehetővé teszi, hogy a közeli (40 cm-en belüli) látótávolságban, a távoli (2 m-en túli) látótávolságban, és a köztes látótávolságban (40 cm-től 2 m-ig) is élesen lehessen látni.

Tórikus műlencsék

Hivatkozás másolása

Szemtengelyferdülés és szürkehályog együttes fennállása esetén lehetőség van arra is, hogy cylinderes dioptriájától teljesen megszabaduljon. Ilyen esetben, ha csak standard monofokális lencsét ültetünk a szemébe, úgy a műtét után mind közelre, mind távolra  szüksége lesz szemüvegre. 

Amennyiben a tórikus műlencsét választják orvosával, úgy távolra vagy közelre teljesen elhagyható lesz a szemüvege.

Műlencse kiválasztás

Hivatkozás másolása

A beültetendő műlencse pontos típusa sok tényezőtől függ, és minden esetben szemészeti kivizsgálást igényel. A vizsgálat és a lencsetervezés során a klinika szakorvosai javaslatot tesznek Önnek az egyedi igényeknek és a vizsgálat orvosi eredményeinek legjobban megfelelő műlencse típusra.

Jelenleg számos, különböző, nemzetközi és magyar cég forgalmaz többféle, kiváló minőségi monofokális, multifokális és tórikus műlencsét. Klinikánk orvosai a legjobb minőségű műlencsékkel dolgoznak, s biztosíthatjuk, hogy Önnek a legmegfelelőbbet fogják kiválasztani! 

Minden betegünk teljes körű tájékoztatást kap a létező műlencsék típusáról, ezek előnyei illetve hátrányairól. Az orvos mindig a pácienssel közösen hoz döntést a beavatkozásról, valamint a beültetendő műlencse típusáról.