Olvasószemüveg 
végleges elhagyása

A refraktív sebészet a szem dioptriahibájának helyreállítását jelenti sebészi módszerekkel. Ezen beavatkozások célja mindig a szemüveg elhagyása. A szem dioptriájának megváltoztatása több évtizedes törekvése a szemsebészetnek.

A legújabb kutatási eredmények már lehetővé teszik, hogy a szem öregedéséből következő olvasási nehézség, az ún. öregszeműség is kezelhetővé vált. Ezáltal nincs már szükség közeli olvasószemüvegre sem. Ez érinti a 40- 45 év felettiek jó részét, hiszen a szem belsejében a lencse öregedése mindenkinél bekövetkezik, és előbb-utóbb szükségessé válik az olvasószemüveg használata.

Az olvasószemüveg elhagyásának ma már több módszere létezik:

1. Lézeres beavatkozás: A legelterjedtebb módszer során a domináns szemet távolra korrigálják, a nem domináns szemet pedig közelre. Ez az ún. mono vision-módszer. Ennek különböző formái ismertek mint például a micromonovision vagy Custom Q. Ezek, lényegében hasonló eljárások, csak a mögöttük levő technológia más. A lézerkezelések részletes leírását a lézeres szemműtét menüpontban találja meg. Azonban fontos megjegyezni, hogy a WaveLight technológia egy olyan lehetőséggel rendelkezik -Custom Q- melynek segítségével szélesebb fókuszmélységet, és ezáltal nagyobb olvasószemüveg függetlenséget tudunk biztosítani. 

2. Szemlencse-csere: Műtét során a szem belsejében cseréljük ki a saját, idősödő szemlencsét egy műlencse implantátumra

A szem belsejébe helyezendő műlencse implantátumok

Napjainkban már a szaruhártya excimer lézeres átalakítása mellett a szemlencse kicserélése is megoldása lehet a dioptria eltüntetésének. 

A szemüveg elhagyását elérhetjük mind mono-, mind multifokális műlencse implantátum beültetésével.

Multifokális műlencsék

A multifokális műlencse tervezése egyedülálló: a látást minden távolságra – közelre, távolra és a kettő közötti átmeneti távolságra egyaránt – javítja, és ezáltal az eddigi elérhető legnagyobb szabadságot biztosítja a betegeknek, akik így a műtét után szemüveg nélkül is jól láthatnak.

A műtéti technika ugyanaz, mint a szürkehályog eltávolításnál, gyakorlatilag azzal azonos, tehát rutinműtét egy gyakorlott operatőrnek. A szürkehályog műtét az egyik legbiztonságosabb, leghatékonyabb és leggyakrabban végzett sebészeti beavatkozás a világon. Ez egy ambulánsan végezhető, kb. 10-15 perces beavatkozás, amely után 2-3 nap elteltével a beteg akár vezethet és munkába is állhat. Lásd a szürkehályog eltávolításnál!

Előnye

 • A műtet követően már nem szükséges szemüveg sem közelre, sem távolra
 • Az implantációt követően szürkehályog már sohasem fog kialakulni 
 • A meglévő szürkehályogot véglegesen eltávolítja
 • A szűkzugú zöldhályogos betegek anatómiai helyzetét is javítja

Kinek ajánljuk?

 • Szürkehályogosoknak
 • Azoknak a 40 év felettieknek, akik a közeli olvasószemüvegüktől szeretnének megszabadulni. Ez az állapot az öregszeműség vagy presbyopia, amelyben a páciens közelre (kb. 40 cm-re) már nem tud fókuszálni.
 • Ha a látásjavító lézerkezelésre alkalmatlan a szeme

Kinek alkalmas?

Kinek mikor alkalmas a szeme ezen implantációra? 

 • Ha csak dioptriahibája vagy szürkehályogja van, a szeme egyébként egészséges
 • Ha még nem volt szürkehályog műtétje
 • Ha nincsenek súlyos egészségügyi problémái
 • Akkor is alkalmas, ha korában átesett már lézeres dioptriakorrekciós kezelésen (PRK, LASIK, FEMTO-LASIK)

Hátránya

Mint minden helyzetben, azonban itt is kell némi kompromisszumra számítani:

 • Esti vezetésnél ritkán előfordulhat fényudvar vagy káprázás. Ez akkor fordulhat elő ha a pupilla tágabb az átlagosnál. A legtöbb beteg ezt a kompromisszumot elfogadhatónak tartja, de mindenképp beszélje meg ezt a kérdést orvosainkkal, akik jártasak ezen lencse beültetésében. Klinikánkon infravörös fénnyel tudjuk mérni a sötétben lévő pupilla méretét is.
 • Az implantátumokat csak fél dioptriánként gyártják, ezért a műtétet követően a legrosszabb esetben -0,5 - +0,5 dioptria maradhat (ezt a páciens nem éli meg a látásában)
 • Ha hegesen gyógyul a seb, vagy eredendően műtét előtt volt cylinderes dioptriahibája, szemtengelyferdülése, akkor kb. fél évvel a műtétet követően szükség lehet egy lézerkezelésre, amivel tökéletesíteni lehet a látását. Az orvosa az alkalmassági vizsgálat során erre fel fogja hívni a figyelmét, amennyiben Önnek számítania kell lézerkezelés kiegészítésre.