A szem környékének esztétikai kezelései

1. A szem körüli ráncok kezelése botulinum toxinnal - Botox kezelés

Hivatkozás másolása

A Botox története

A botox egy baktérium (Clostridium Botulinum “A” típus) által termelt anyag (toxin), amelyet nagy hígításban, ellenben igen csekély mennyiségben használunk esztétikai kezelésekre. A Botox használata ilyen formában az 1990-es években terjedt el, előtte főként neurológiai és szemészeti rendellenességek kezelése során alkalmazták. Napjainkban az egyik legfelkapottabb szépészeti beavatkozás, amelynek alkalmazása tudományosan teljesen megalapozott. Botox anyaggal a dinamikus ráncokat kezeljük eredményesen. Dinamikus ráncnak az izommozgással előbukkanó ráncokat nevezzük, melyek nevetéskor vagy grimaszoláskor válnak láthatóvá. A botox használatának legelterjedtebb területei a homlokránc, a szemöldök közötti „haragos” ránc és a szarkalábak területe.

A Botox hatása

A botoxot a mimikai izomba fecskendezve megakadályozzuk az ideg-izom közötti ingerületáttevődést, ezáltal az izmot nyugalomba helyezve a ráncok tökéletesen kisimulnak. A botox hatása injektálást követően 3-10 napon belül válik láthatóvá, s hatástartama 4-6 hónapig tart, mivel ezt követően fokozatosan kiürül a szervezetből. A tartós eredmény érdekében ajánlott a kezelést időközönként megismételni.

A Botox kezelése a gyakorlatban

A botox kezelést minden esetben szakorvosi konzultáció előzi meg. A tanácsadás során a kezelőorvos felméri az arcbőr állapotát, megvizsgálja a ráncokat. Tisztázásra kerülnek a páciens elvárásai és a kezeléssel elérhető eredmények. Ezt követően ad javaslatot a kezelésre. A botox kezelést ambulánsan, érzéstelenítés nélkül végezzük. Fájdalommentes, kb. 5-10 percig tartó esztétikai kezelés. Az orvos meghatározott pontokba vékony tűvel adja be a szükséges mennyiségű botoxot.

Botox kezeléssel leggyakrabban az alábbi esztétikai kezeléseket végezzük: 

- A glabella ráncai

- A homlok ráncai 

- A szem körüli ráncok

- A száj körüli finom ráncok

- Gummy smile

- Erős állizom okozta ráncok 

- Erős rágóizom okozta fogpanaszok (pl. fogcsikorgatás)

Az esztétikai beavatkozás előnyei:

- Néhány perces ambuláns kezelés

- Azonnali jó hatás

- Mellékhatások minimálisak

- Megszokott életvitel folytatható

- Hosszútávon ismételhető (korlátlanul)

A Botox mellékhatása

- Fájdalom, duzzanat, haematoma a beadás helyén (kis erek elpattanhatnak, pár nap alatt felszívódik)

- A kezelés következtében: allergiás reakció (nagyon ritkán), enyhe megfázásos tünet, enyhe hányinger, fejfájás, bőrpír, viszketés, átmeneti felső szemhéjcsüngés, látászavar, szájszárazság, izomatrophia

Teendők a Botox kezelését követően:

A kezelés napján: 

- Ne tapogassa, masszírozza a kezelt területet!

- Kerülje a tartós hajolást

- Szoros fejpánt, bukósisak használatát mellőzze

- Az erős fizikai aktivitás ellenjavallt 

A kezelést követő egy hétig nem javasolt:

- Erős napsugárzás, szolárium használata

- Egyéb esztétikai beavatkozás (kémiai hámlasztás, laser arckezelés) 

Tévhitek és indokolatlan félelmek a botox kezeléssel kapcsolatban: biztonságos? 

- a botox kezelés biztonságos

- a botox kezeléshez használt anyag mennyisége rendkívül csekély,  célzottan ott hat, ahol a beadás történt

- a helyesen kivitelezett botox kezelés után arcunk nem lesz kifejezéstelen, mimikátlan, vagy éppen mimikaszegény

- a látványosan mimikaszegény, merev arc a nem megfelelően, pl. túl gyakran, nagy mennyiségekkel történő, vagy nem az előírt területekre beadott botox hatására alakulhat csak ki. A cél az arc természetes harmóniájának megőrzése.

- hatás elmúltával – amennyiben a páciens nem ismétli meg a botox kezelést –ráncai nem lesznek mélyebbek vagy csúnyábbak, mint kezelés előtt voltak.

2. Felső szemhéjplasztika

Hivatkozás másolása

Sajnos idővel bőrünk mindenhol megereszkedik, s arcbőrünk is veszít feszességéből, rugalmasságából, így a szem környékén is kisebb-nagyobb ráncok jelenhetnek meg. A felső szemhéjra lógó bőr esztétikailag öregít, emellett funkcionális panaszokat is okozhat, zavarhatja a mindennapokban munkavégzés során, olvasás közben, autóvezetéskor. Erre a problémára nyújt megoldást Önnek a felső szemhéjplasztika, amely során a megereszkedett, felesleges szemhéjbőrt ambuláns beavatkozás során távolítjuk el. A kezelést minden esetben szakorvosi vizsgálat előzi meg. 

Az alig egy órás műtétet bőr alatti érzéstelenítő injekció segítsége mellett végezzük, így a kezelés teljesen fájdalommentes és kíméletes.  A műtétet követően a szemhéjat 2-3 napig érdemes hűteni, jegelni. Varratszedésre a beavatkozást követően 7-10. nap közt kerül sor.  A sminkelést 3 hétig kell kerülni, ekkor már látható a beavatkozás eredményének a 90%-a, amely egy fiatalosabb megjelenés. A végleges állapot a műtétet követő 2-3 hónap után alakul ki.