Zöldhályog kezelése

YAG lézeres iridotómia kezelés

Hivatkozás másolása

Zárt zugú zöldhályog kezelésére, vagy a roham megelőzésére alkalmazott eljárás. A  lézer segítségével a szivárványhártyán egy kerek nyílást alakítunk ki, amely az elülső és hátsó szemcsarnok közti összeköttetést szolgálja, ezáltal a csarnokvíz elfolyását segítjük. A kezelés cseppérzéstelenítésben és ambuláns körülmények között zajlik. A beavatkozás fájdalommentes.

SLT és ALT kezelés

Hivatkozás másolása

SLT (Szelektív Lézer Trabekuloplasztika) kezelés

Hivatkozás másolása

Szemnyomás csökkentésére szolgáló eljárás nyitott zugú zöldhályog esetén. Legtöbbször akkor alkalmazzuk, ha a meglévő szemnyomás csökkentő cseppek nem elég hatásosak, vagy súlyos mellékhatásokat okoznak. A kezelés azonban szóbajon kezdeti terápiaként is, pl. ha a páciens nem szeretne egyáltalán szemcseppet használni. Az SLT-re való alkalmasságot mindenképp szakorvosi vizsgálat kell, hogy megelőzze.

A lézerkezelés olyan biológiai és kémiai változásokat idéz elő a csarnokzug szivacsos állományban (trabecularis hálózat), amelyek a csarnokvíz jobb elfolyását eredményezik, ezáltal a szemnyomás csökkenését okozzák. Az addig használt zöldhályog elleni szemcseppek legtöbbször elhagyhatóak. A lézer hatása általában a kezelést követően 1-3 hónappal jelentkezik.

ALT (Argon Lézer Trabekuloplasztika) kezelés

Hivatkozás másolása

A nyitott zugú zöldhályog leggyakoribb lézeres kezelése az argon lézer trabekuloplasztika. A kezelés akkor jön szóba, ha cseppekkel nem tudjuk uralni a magas szemnyomást, vagy  azok súlyos mellékhatásokat okoznak. A kezelés teljesen fájdalmatlan, érzéstelenítőcseppet követően kontaktlencsét helyezünk a szemre, és a kb. 10-15 percig tartó kezelés alatt 50-100 lézergóc elhelyezésének segítségével érjük el a csarnokzug szivacsos állományának a jobb elvezetését. A kezelés hatására a szemnyomás csökken, azonban gyakran az ALT-t követően is kell a páciensnek még szemnyomás csökkentő cseppet alkalmaznia.

Minimálisan invazív glaucoma sebészet (MIGS)

Hivatkozás másolása

Minimális invazív kezelés

Nyitott zugú zöldhályog fennállása esetén jöhet szóba ez a minimális beavatkozást igénylő, forradalmian új technika. A műtét célja itt is a szemnyomás csökkentése, ezáltal a szemcseppek elhagyása, amelyet drenálás segítségével érünk el úgy, hogy az elülső csarnokot és a subconjunctivális (kötőhártya alatti) teret egy kis csővel, ún. microshunttel vagy stenttel kötünk össze. A kezelés helyi érzéstelenítésben, a szemgolyó mellé adott injekció beadása mellett zajlik. 

A cső hosszútávon a páciens szemében marad, azonban ritkán előfordulhat, hogy évekkel a beavatkozást követően a microshunt vagy a stent elzáródik, így annak cseréje szükséges lehet.

Trabeculectomia

Hivatkozás másolása

Amennyiben a zöldhályog már semmilyen más módon nem kezelhető, akkor jön szóba a trabeculectomia, vagy filtrációs műtét. A beavatkozás célja, hogy a szem belsejében fokozatosan termelődő csarnokvizet elvezessük egy újonnan kialakított járaton át a kötőhártya alá. Az így kialakított tartósan funkcionáló út biztosítja a szemnyomás csökkenését. 

Természetesen a betegség során már kialakult látóideg károsodást ez a műtét nem gyógyítja meg, viszont a betegség előrehaladásának megelőzésében fontos szerepe van. 

A műtétet helyi érzéstelenítésben, a szemgolyó mellé adott injekció beadása mellett végezzük. A beavatkozást követően otthonába távozhat, azonban szoros kontrollvizsgálat mindenképp szükséges.