Látásjavító lézeres szemműtét

Lézeres szemműtét

Hivatkozás másolása

A lézeres szemműtétek közül az excimer lézerkezelés a szemüveg és a kontaktlencse végleges elhagyását lehetővé tévő szemészeti kezelés, amely egyben a szemüveggel és kontaktlencsével sem javítható, magasabb rendű fénytörési hibák korrekciójára is alkalmas. Ez a típusú lézeres szemműtét a szaruhártya felszíni görbületét változtatja meg, ezzel a fénysugarak kereszteződése a látóhártyán az éleslátás helyére kerül. A lézeres szemműtét egy orvosi beavatkozás, ami többféle műtéti technikát foglal magába, és ezen műtéti technikák közül a legjobb eredményt elérőt mindig az adott páciens lehetőségeihez (szemének adottságaihoz) és igényeihez kell kiválasztani.

Lézeres szemműtét
Lézeres szemműtét

A Wave-Light lézerrel egy szem kezelése átlagosan 10 másodpercet vesz igénybe, mert 1 dioptria eltüntetéséhez - szemben a régi készülékekkel - már csak 2 másodpercre van szükség. Ennél a készüléknél a pontosság mellett az egyszeri alkalommal kezelhető dioptriahatárok is kitolódtak:

Rövidlátás esetén 0 és -14,0 D között, távollátás esetén 0 és +6,0 D között végezhető el első alkalommal a kezelés.

A refraktív sebészetet a szem dioptriahibájának helyreállítását jelenti különböző sebészi módszerekkel. Az excimer lézerberendezések szemészeti felhasználását az 1970-es években továbbfejlesztették és ezzel, 1987-ben a refraktív lézersebészet egy egészen új lehetőséget nyitott a látásproblémák kezelésében. A beavatkozásnak azóta több változata létezik. A lézeres szemsebészetben bevezető szerepet töltött be a PRK (photo refractive keratotomy) módszer. A módszer elterjedtével, annak hibáiból tanulva fejlesztették tovább a technikát. Így a 1990-es évek eleje óta egyre többen a LASIK (laser in situ keratomileusis) kezelést választják már szerte a világon. Manapság már emberek milliói élvezik a szabadságot szemüveg és kontaktlencse nélkül, és természetesen egy feljavult életminőséget, amit a refraktív lézersebészetnek köszönhetnek.

A lézeres szemműtét alapját adó lézersebészet egy ambuláns orvosi beavatkozás, helyi érzéstelenítésben. A szemkezelést számos beépített biztonsági rendszer felügyeli. A legnagyobb siker érdekében minden esetben nagyon alapos szemorvosi vizsgálat előzi meg. Figyelembe véve az általános betegségeket, a szemeket ért sérüléseket, beavatkozásokat, a páciens által szedett gyógyszereket. A látáshibák pontos felmérése után annak korrigálására több út is létezik. Az előnyök és hátrányok, valamint az alkalmassági vizsgálat ismeretében minden páciens szemorvosa segítségével maga dönthet, melyik lehetőséget választja. Klinikánkon, minden kezelésünknél a Pentacam-oculyzer vezérli a számítógépet és így a lézerkészüléket is. Ezzel tudunk a hagyományos kezeléseknél többet nyújtani, és egyénre szabni a terápiát. Minden kezelésünknél a szemészeti lézert ez az irányított számítógép vezérli.

Az excimer lézeres szemműtéti eljárások között jelenleg megkülönböztetünk felszíni kezeléseket (PRK, LASEK, EPI – LASIK), és felszín alatti lebenykészítéses kezeléseket (LASIK és INTRALASIK/FEMTOLASIK). Minden technikának más az előnye és a hátránya, ezért minden páciensnél egyénre szabottan kell kiválasztani a számára legmegfelelőbbet.

A lézer mindegyik eljárásnál ugyanúgy és közel ugyanott dolgozik. A különbség csak a kezelendő terület elérésében, előkészítésében, s ezáltal majd a gyógyulás folyamatában van (felszíni kezelések mindig sokkal lassabban gyógyulnak). A lényeges különbség az, hogy míg a felszíni kezelések a fájdalomérző idegrostok által átszőtt területen zajlanak, addig a felszín alatti kezelések az idegrostok alatt (0,1 mm-rel) történnek. Ezért van, hogy míg az előbbiek fájnak, a felszín alatt kezelések fájdalommentesek.

A lézeres szemműtét fogalma tágabb beavatkozási kört jelent, mint a látáshibák dioptriakorrekciója. A megfelelő lézeres szemműtét megválasztása során a kezelendő probléma határozza meg a lézer és a kezelés típusát. A köztudatban lézeres szemműtét néven ismert dioptriakorrekciós refraktív beavatkozás mellett számos más egyéb lézeres beavatkozást is alkalmazunk.