Szürkehályog kezelése

A szürkehályog gyógyítható betegség

Hivatkozás másolása

Jelenleg egyetlen gyógymód a műtéti eltávolítás, és azzal egyidőben egy műlencse beültetése az eredeti helyére. Napjainkban ez az egyik leggyakrabban végzett sebészi beavatkozás. Ez Magyarországon is így van.

Magyarországon évente több mint 60 000 ilyen műtétet végeznek. 

Ez a mikrosebészeti beavatkozás az egyik legsikeresebb műtéti eljárás, mely több mint 95% ban komplikációmentes. Maga a műtét nagyon bonyolult, hosszú tanulási folyamatot kíván az operatőrtől ahhoz, hogy rutinná váljon.

A szürkehályog vagy katarakta, a szemlencse elszürkülését jelenti. A műtét során tehát a szemgolyó belsejében lévő, elhomályosodott szemlencsét eltávolítjuk, és helyére egy műlencsét ültetünk.

Klinikánkon a szürkehályog eltávolítása a leghatékonyabb és legbiztonságosabb módszerrel, az ún. Phacoemulsificatiós technikával történik. A világon jelenleg is ez a legkorszerűbb eljárás.

Az eredeti szemlencse eltávolítását követően egy összehajtható egy- vagy akár több-fókuszú műlencsét implantálunk az eredeti lencsetokba. A műlencséket összehajtogatva juttatjuk be a szem belsejébe, ahol a lencse tokzsákjában a lágy lencse szétterül és rugalmasan megtámaszkodik, más rögzítést nem igényel. A műtét végén a sebet nem kell összevarrni, önmagát zárja. 

Ez az eljárás a gyors sebgyógyulást és regenerációt teszi lehetővé, így a műtétet követően pár nap után, esetleg már azonnal jó látást eredményez. A páciens néhány nap után visszatérhet megszokott életviteléhez.

A beavatkozás legfontosabb jellemzői

Hivatkozás másolása
  • A műtét szemcseppekkel végzett helyi érzéstelenítésben történik, a műtét során fájdalom nem jelentkezik.
  • A beavatkozás kb. 10 percet vesz igénybe, a műtét után a páciens saját lábán jön ki a műtőből, és egy kis pihenés után távozhat.
  • A szemre nem kerül kötés, lényegében nincs semmilyen korlátozás a műtét után, a napi tevékenység szabadon folytatható.
  • A műtét után felírt szemcseppel kb. 14 napig csepegtetni kell, más utókezelés nem szükséges.
  • A műtét 100%-os látásjavulást eredményez! (Természetesen csak akkor, ha a gyenge látásnak egyéb oka nincs, csak a szürkehályog…)

A beavatkozás időtartama az operatőr gyakorlottságától függ. Klinkánkon ez nem haladja meg a 10 percet. Az eljárás fájdalommentes. A beteg már a műtét napján javult látásélességgel rendelkezik, egyes esetekben egy pár napos gyógyulási időt követően alakul ki az éles látás.

Klinikánkon történő a bevatkozásokat végzi:

Dr. Bereczki Árpád Ph.D.

Dr. Bereczki-Tuzson Rita